top of page

ЕДИН ДЕН ОТ ИНТЕНЗИВНАТА ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАВИСИМОСТИ

Много често пациентите на фондация „За един чист живот“ чуват, че в центъра за лечение на зависимости всичко е терапия - дори режима на лягане, ставане, хранене, спорт, индивидуални и групови занимания. Непроменливо ежедневие, каквото много от зависимите никога не са имали. Спазването на подобен режим е първата стъпка към изграждането на навик за здравеене в трезвия живот.

ЕДИН ДЕН ОТ ИНТЕНЗИВНАТА ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАВИСИМОСТИ

„Работната седмица“ в центъра за интензивна терапия на зависимости започва в понеделник в 7.30 ч. След закуска, в 8.30 ч. е и първото сутрешно събиране, на което всеки споделя как е прекарал нощта и как се чувства в момента. В 9.00 ч. започва първата групова терапия. За деня предстоят четири групи по час и половина с по половин час почивка и хранене.

Освен груповата работа, три пъти седмично всеки пациент има индивидуална работа с личен терапевт. По време на тези лични срещи се разглеждат индивидуалните проблеми и нужди на пациента.

Следва час и половина свободно време, фитнес, разходки в подножието на планината … Обичайно пациентите много харесват тази част от деня тъй като след толкова интензивна психотерапия, в края на „работния ден“ човек се чувства изморен.

Всяка вечер между 19 и 21 часа пациентите имат възможност за комуникация с близките по телефона. Много е важно през деня зависимите да нямат достъп до телефоните си. Изкушението да проверява получените съобщения, да скролва из социалните мрежи е труднопреодолимо. Както и семейството му да звъни по всяко време и по всякакви поводи. И … дотук с терапията.
Вместо това, когато телефоните за кратко са на разположение вечер, дори и неприятните новини се преживяват емоционално по-здравословно, защото пациентът има възможност да „преспи“ случката и на следващия ден се върне в терапия.

Всеки елемент от ежедневния график в програмата има точно определен смисъл и място. Включително и подходът терапевтите да се сменяват през 48 часа и да работят по двама с един пациент. Терапевтите работят и с близките в терапевтичния кабинет в София, както и с пациентите, които вече са преминали през терапията. На разположение е и лекар-консултант. Неговата роля е ключова при постъпването на пациента в центъра.

Обичайната продължителност на терапията е 6 седмици. На пациенти в последната хроничната фаза на заболяването се препоръчва удължаване на терапията с още 2 седмици т.е. общо до 8 седмици.
8 седмици продължава и терапията на пациенти, които не са достатъчно мотивирани за лечение, а са постъпили в клиниката под давление на своите близки. С тези пациенти през първите 2 седмици се работи за повишаване на мотивацията за лечение чрез приемане на болестта и признаване на цялата сериозност на проблема.

Източник: Фондация "За един чист живот"
Снимка: Фондация "За един чист живот"

bottom of page